Bez vajec to nejde
Když se zamyslím, který zvířecí produkt je pro mě nezbytným, napadne mě okamžitě vejce. Dalo by se říci, že je pro mě, zejména v kuchyni, nenahraditelné.
Bez vajec bych
1. neuvařila knedlíky
2. neusmažila omeletu
3. neupekla bábovku
4. neudělala smaženici
5. nedala koledníkům kraslice.
Ale nejen v kuchyni je tento slepičí zárodek nepostradatelným.
Používá se také v průmyslu
a) farmaceutickém
b) kožedělném
c) textilním
d) chemickém
e) sklářském.
Těžko by se bez něho obešla i humánní a veterinární medicína,kde se používá při výrobě očkovacích látek a jako ředidlo semene při inseminaci. Jak lidský, tak i ten zvířecí svět, má své rekordy a rekordmany. Největší slepičí vejce snesla slepice v Německu. Vážilo sto šedesát devět gramů. Pro srovnání – normálně má asi padesát gramů.
Jedno vejce pro celou rodinu
Pokud bychom chtěli ovšem vajíčko maličko větší, museli bychom navštívit nějakou pštrosí farmu, kde nám prodají kilogramové a těžší vajíčko. Hlavně se prý nedoporučuje rozbíjet ho klasickým způsobem – přes okraj skleničky, hrníčku nebo porcelánové misky. Asi by nám brzy došlo nádobí.
– Nástrojem vhodným pro získání vaječného obsahu je vrtačka.
– A pokud chcete mít největší kraslici z vesnice, pro vyfouknutí se používá kompresor.
Rozdíl mezi vejcem slepičím a pštrosím není jen ve velikosti a váze, ale i v obsahu cholesterolu. Pštrosice je má méně tučná. V chuti se rozdíl nepozná prakticky žádný.
Kolumbovo vejce
A jak to bylo s tím proslulým Kolumbovým vejcem? Nějaký námořník se na něho vytahoval tvrzením, že doplout do Ameriky není tak těžký úkol. Kolumbus podal námořníkovi vejce s tím, aby ho postavil na špičku.
Ten se pochopitelně se snažil marně. Kolumbus tedy vejce vzal, naťukl jeho špičku a vejce stálo. Ukončil vše slovy – „Tohle také nebylo těžké, ale důležitý je vždy nápad.“