asd asdsa f
Zdraví

Biotin: Proč je vitamin B7 důležitý pro pokožku a vlasy

Funkce biotinu

Naše nehty a vlasy jsou vytvořeny z keratinu. Keratin je bílkovinná látka, z níž se vytváří rohovina. K vytvoření keratinu potřebuje tělo bílkoviny, protože ty jsou hlavní stavebním kamenem keratinu a vitamínu B7. Optimální péče tak podporuje dobrý růst kůže, vlasů a nehtů.
Úkoly biotinu v těle jsou:

● vytvoření kůže, vlasů a nehtů
● metabolismus bílkovin
● metabolismus sacharidů

hrachový lusk
Co může způsobit nedostatek vitamínu B7?

Jeho nedostatek není okamžitě patrný a obvykle se projeví až u dlouhodobých diet. Lidé, kteří rádi jedí syrové vejce jsou ohroženi. Vaječný bílek obsahuje látku zvanou avidin, která váže biotin lidském těle, což způsobuje nedostatek biotinu při konzumaci syrových vajec.
Nedostatek biotinu vede mimo jiné k:

● kožním poruchám.
● vypadávání vlasů.
● křehkým nehtům.
● únavě / ospalosti.
● ztrátě chuti k jídlu / nevolnosti.
● špatné hojení ran může pocházet z nedostatku biotinu nebo zinku.
● zvýšené hladiny cholesterolu.
● bolest svalů.

V extrémním případě přetrvávajícího nedostatku jsou závažné důsledky:

● halucinace.
● deprese.
● poruchy hybnosti.
● Mastná degenerace jater a tuků v srdci.

Nežádoucí účinky při předávkování

Podle současných poznatků předávkování nezpůsobuje žádné poškození. Vzhledem k tomu, že výzkum vitamínu B7 dosud nebyl dokončen, jako denní maximum se doporučuje 180 mikrogramů pro dospělého. Toto množství však nelze dosáhnout normální výživou. Stejně jako maximální množství není ani minimální doporučené množství B7 známo.

špenátové listy
Ve kterých potravinách je zahrnuta biotin

Ve střevě jsou bakterie, které produkují biotin během normálního zažívacího procesu. Nicméně podle současného stavu výzkumu není jasné, do jaké míry tělo skutečně látku absorbuje a kolik je jí ponecháno nevyužité. Může se stát, že při vylučování močí se vylučuje stejné množství látky, jaká byla dříve obsažena v konzumovaných potravinách.
Předpokládá se, že biotin v rostlinných potravinách má vyšší biologickou dostupnost než u živočišných potravin, jako je maso. Je také robustní a velmi tepelně stabilní, takže při vaření dochází pouze k malé ztrátě vitamínů.
Obsahují jej téměř všechny potraviny obsahují v různých množstvích. Dodává se v játrech, ledvinách, vaječném žloutku, sójových bobech, hrachu, ořechách, atd.
Nedostatek biotinu je vzácný, ale je vyvolán častou konzumací surových vaječných pokrmů. Doporučuje se omezit konzumaci těchto potravin a upřednostňovat rostlinné potraviny, neboť biologická dostupnost biotinu / vitaminu B7 z rostlinných zdrojů je vyšší.