asd asdsa f
Zdraví

Jak kterou bylinku uchovávat a na co ji použít?

Vyberte si k pěstování spíše ty nenáročné bylinky, které se skoro denně používají v kuchyni. Jsou nejen léčivé a důležité pro vaše zdraví, ale také vám krásně provoní byt. Některé z nich si můžete uchovat pro pozdější použití.

BAZALKA – Používá se hlavně do italských pokrmů, ale má také výborné léčivé účinky. Zklidňuje ledviny, posiluje srdce a celkovou imunitu organismu a příznivě působí proti zácpě. Bazalku si můžete do zásoby usušit nebo zamrazit, aniž byste přišli o její léčivé schopnosti.

PETRŽEL – Používá se jako ozdoba ve studené kuchyni, protože její žvýkání osvěžuje dech a zabraňuje tomu, aby se vám jídlo „vracelo zpátky“. Přidává se také do polévek, salátů, k vaječným, bramborovým i rybím pokrmům. Obsahuje velké množství vitamínu C a železa. Petržel si můžete zamrazit a uchovat si ji tak na zimní měsíce.

LIBEČEK – Má výraznou chuť, která se hodí do polévek i omáček. Pročišťuje krev, posiluje srdce, rozpouští žlučové a močové kameny a ulevuje od revmatismu a dny. Dá se uchovávat sušený i mražený.

KOPR – Používá se při vaření omáček a studených polévek a na rybí pokrmy, ale také k zavařování okurek a zeleniny. Má uklidňující účinky při nadýmání i projímací účinky. Uchovávejte ho v mrazáku.

MAJORÁNKA – Je skvělá do omáček i polévek. Již v 16. století ji používali proto bolestem zubů, hlavy i proti nachlazení. Přes zimu ji můžete mít doma v květináči, nebo si ji nasušte do skleničky.

MEDUŇKA – Je vhodná pro dobré spaní, proti bolestem hlavy a na podporu srdeční arytmie, ale hodí se také do zmrzlin, pudinků, nápojů, majonézy či kysaného zelí. Uchovávat ji můžete sušenou.

OREGANO – Prospívá lidem s neurologickým onemocněním či s trávicími problémy. Je dobré na kašel, silné křeče a nespavost. Hodí se i k sušení.

KŘEN – Je velkým zdrojem vitamínu C. Skvěle uvolňuje hleny. Hodí se do teplé i studené kuchyně.

ŘEŘICHA – Působí jako přírodní antibiotikum, je vhodná při zánětech močového měchýře, pomáhá trávit tučná jídla a podporuje činnost jater. Hodí se do zeleninových salátů nebo jen na chleba s máslem či tvarohem.