Zdraví

Jak kterou bylinku uchovávat a na co ji použít?

Vyberte si k pěstování spíše ty nenáročné bylinky, které se skoro denně používají v kuchyni. Jsou nejen léčivé a důležité pro vaše zdraví, ale také vám krásně provoní byt. Některé z nich si můžete uchovat pro pozdější použití.

BAZALKA – Používá se hlavně do italských pokrmů, ale má také výborné léčivé účinky. Zklidňuje ledviny, posiluje srdce a celkovou imunitu organismu a příznivě působí proti zácpě. Bazalku si můžete do zásoby usušit nebo zamrazit, aniž byste přišli o její léčivé schopnosti.

PETRŽEL – Používá se jako ozdoba ve studené kuchyni, protože její žvýkání osvěžuje dech a zabraňuje tomu, aby se vám jídlo „vracelo zpátky“. Přidává se také do polévek, salátů, k vaječným, bramborovým i rybím pokrmům. Obsahuje velké množství vitamínu C a železa. Petržel si můžete zamrazit a uchovat si ji tak na zimní měsíce.

LIBEČEK – Má výraznou chuť, která se hodí do polévek i omáček. Pročišťuje krev, posiluje srdce, rozpouští žlučové a močové kameny a ulevuje od revmatismu a dny. Dá se uchovávat sušený i mražený.
listy libečku
KOPR – Používá se při vaření omáček a studených polévek a na rybí pokrmy, ale také k zavařování okurek a zeleniny. Má uklidňující účinky při nadýmání i projímací účinky. Uchovávejte ho v mrazáku.

MAJORÁNKA – Je skvělá do omáček i polévek. Již v 16. století ji používali proto bolestem zubů, hlavy i proti nachlazení. Přes zimu ji můžete mít doma v květináči, nebo si ji nasušte do skleničky.

MEDUŇKA – Je vhodná pro dobré spaní, proti bolestem hlavy a na podporu srdeční arytmie, ale hodí se také do zmrzlin, pudinků, nápojů, majonézy či kysaného zelí. Uchovávat ji můžete sušenou.

OREGANO – Prospívá lidem s neurologickým onemocněním či s trávicími problémy. Je dobré na kašel, silné křeče a nespavost. Hodí se i k sušení.

KŘEN – Je velkým zdrojem vitamínu C. Skvěle uvolňuje hleny. Hodí se do teplé i studené kuchyně.
řeřicha setá
ŘEŘICHA – Působí jako přírodní antibiotikum, je vhodná při zánětech močového měchýře, pomáhá trávit tučná jídla a podporuje činnost jater. Hodí se do zeleninových salátů nebo jen na chleba s máslem či tvarohem.

Jak kterou bylinku uchovávat a na co ji použít?
Ohodnoťte příspěvek
Leden 2018
Po Út St Čt So Ne
« Pro    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Poslední

  • Provází nás každý den

    Moderní architekturaanás provází každý den, aniž bychom nad tím přemýšleli. Jaké jsou moderní architektonické slohy? Přičemž pod pojmem moderní máme na myslí zhruba posledních sto dvacet let. Dvacáté století je nejen v oblasti architektury stoletím velmi pestrobarevným a různorodým.   Moderní architektonické slohy ·         Funkcionalismus ·         Konstruktivismus ·         Secese ·         Kubismus ·         Brutalizmus ·         Bruselský styl…

  • Ruce jako v bavlnce

    Pokožka na rukou to nemá v zimě jednoduché. Kvůli výkyvům teplot z přechodů, chladu a mrazu je často vysušená, proto je nutné ji i několikrát denně promazávat a hydratovat. Nutností je nosit při sobě alespoň cestovní balení krému na ruce, ať se hnete kamkoliv. Ideálně byste ruce měli mazat po každém umytí rukou, protože i pouhá voda…

  • Pořiďte si i Vy kvalitní světelný zdroj všude, kam potřebujete

    Od vynálezu první žárovky prošel tento světelný zdroj mnoha proměnami a samozřejmě mnoha zlepšeními. V dnešní době už si můžete pořídit úsporné žárovky do Vaší domácnosti a také vysoce kvalitní a spolehlivé výbojky pro osvětlení každého prostoru venku a samozřejmě také světelné zdroje, které lze využít v průmyslu, ve fotografování či třeba do Vašeho automobilu a podobně….

  • Touha po soukromí

    Patří to k tajnému přání již od pubertálního věku. Ten pocit bezpečí, něco co jsme si sami vytvořili. Je to naše soukromí, kterému ovšem málokdo rozumí. Jsme vděční za pokojíček u rodičů, který bychom si ale nejraději zamkli, aby do něho nikdo nemohl vstoupit a nezačal nám organizovat naše věci. Později je pokojík málo a jak…

  • Jak to bylo se šperky?

    Jak už vyplývá z úvodu, je jasné, že zlatnictví a stříbrnictví je velmi staré řemeslo. Bylo už řečeno, že naši předkové se zdobili ještě dříve, než vůbec byli oblečeni. Původně se ke zdobení používaly přírodní produkty, jako květinové ozdoby, kosti, mušle či zuby kořistí. Později se pak lidé naučili opracovávat kovy, začali se samozřejmě lépe oblékat…

Top příspěvky