asd asdsa f
Produkty

Skladovatelnost vína

Jistě si myslíte, že se víno ve sklepě může skladovat tisíc let, a nic se neděje. Není to až tak v podstatě pravda.I zde musí být dodrženy určité zásady. Tyto se týkají vlhkosti, teploty a dalších činitelů, jej jichž některých přemíra by mohla víno zakalit, nebo i snad dokonce zcela znehodnotit.
Jistě si vzpomínáte na „Vománkové víno“ pana Kostelky. Právě k tomuto jevu (zželatinovaní) dojde nesprávným skladováním, a samozřejmě také ingrediencemi.
Proto je třeba se chybám vyhnout. Zde, na trvanlivost vína Worldofwines, si můžete přečíst spoustu informací na uváděné téma. Tím nejen zvýšíte kvalitu, ale stanete se opět většími znalci skladování vašeho oblíbeného nápoje.Archívní sklad vína
Některá vína se skladují úmyslně hodně dlouho, říká se jim archívní a s odstupem času jejich cena neklesá, jako u jiných výrobků, ale naopak stoupá. Běžně může dosáhnout hodnoty i několik desítek tisíc korun.
Pokud již chcete vína uchovávat delší dobu, ne tedy jen v lednici, je vhodné zakoupit vinotéku. Pokud nemáte vhodný sklep. V obou by měla býtvhodná teplota a pochopitelně i vlhkost. Ve vinotéce ji za vás udržuje počítač, tak se nějak moc starat nemusíte, kdežto ve sklepě již musíte, tedy měli byste, vše kontrolovat a měřit.
Jedna zásada platí u obou, nastavět láhve vína a nestarat se o ně považuje pravý vinař za barbarismus. On totiž dobře ví, a vy to nyní již budete vědět také, že víno, tedy v té láhvi, musí být v kontaktu s korkem.“Jiskra” z červeného vína
Velká většina vín se dělá pro spotřebitele a je určena ke konzumaci zhruba od tří let. Ne tedy věku člověka, děti víno nesmí, ale od jeho (vína) stočení do láhve.
Víno sudové a stáčené, to není primárně ke skladování určeno a platí pravidlo, že pokud jej koupíte je nejlépe jej vypít do deseti dnů, aby neztratilo chuťové látky.
Vidíme tedy, že skladování vína je takové malé umění. Uděláte chybu a víno můžete definitivně pokazit.