asd asdsa f
Produkty

Jak vybrat kvalitní mléčný výrobek

V dnešní době není orientace v oblasti produktů žádná legrace. Trh je přehlcen nejrůznějšími výrobky, dokonce i co se jídla týče. Reklamy nám nutí hned to a hned zas něco jiného, konkurenční firmy neplýtvají cizími výrazy a vštěpují nám, co je pro nás dobré a co ne, pouze na základě mystifikací, lží a výmyslů, za jediným účelem: ziskem. Dokonce i potravinový průmysl chce vydělat na naší neznalosti. Žijeme v přebytku, kolem nás je toho tolik, že nevíme, co dřív vnímat, a tak se není čemu divit, že se sami občas ztrácíme.

Podle čeho se vybírá kvalitní mléčný produkt? Jak poznáme, že se jedná o kvalitní potravinu? Na co si máme dávat pozor, na co se soustředit a co hlídat? Poradíme vám.
Pořadí složek potraviny
Etiketa na výrobku je zdrojem všech důležitých informací o produktu, který zrovna držíte v ruce. Jak to funguje? Podívejte se na první místa v obsahu složení. Co je uvedené jako prví? Držíte-li v ruce mléčný výrobek, ať už jogurt, smetana nebo třeba tvaroh, mělo by na prvním místě být právě mléko, protože se na etikety uvádí poměr složenin ve výrobku podle největšího zastoupení v produktu. Pokud není v mléčném výrobku mléko na prvním místě, nejedná se o kvalitní výrobek.

Počet složek
Dávejte si pozor na to, z kolika položek je seznam složek potraviny složen. Pokud je jogurt složen z více než čtyř složek, odložte ho. Jediné, co by měl jogurt obsahovat, je mléko, sušené mléko s jogurtovou kulturou, případě podíl ovoce.
Obsah tuku
Kontrolujte u mléka, jakou variantu tučnosti výrobku kupujete. Ideální je polotučné, tedy s obsahem tuku 1,5 procenta.

Obsah sodíku (soli)
Mělo by se pohybovat mezi 45-140 mg/100g, ve své podstatě platí, že čím méně, tím lépe.
Obsah barviv
Vždy preferujte přírodní barviva i aromata.
Obsah ovocné složky
Na etiketě také hlídejte, jaké je množství toho ovoce v jogurtu.